artist

Marja de Jong


  • home
reflections - indexReflections is het deel van deze website waarin visies op en gedachten over de ontwikkelingen op het gebied van kunst, cultuur en kunsteducatie zullen worden verzameld en becommentarieerd. Hierin staat de plaats, betekenis en het belang van deze gebieden voor de samenleving en de ontwikkelingen voorop.

De meeste commentaren en overwegingen zullen in het Nederlands zijn, maar als het een wijdere regio betreft zullen ook stukken in het Engels worden opgenomen.

Cultureel Planbureau

Het Cultureel Persbureau publiceert lezenswaardige artikelen, onderzoeken en reflecties.
Het artikel “RutteLeaks”: Premier en staatssecretaris kennen eigen cijfers niet: inkomenseisen kunstinstellingen al gehaald in 2007 en meeste subsidie nu al naar succesvolle instellingen, is een analyse van de door Rutte en Zijlstra met overtuiging in het rond gestrooide cijfers en het maakt duidelijk dat deze bewindslieden hun informatie regelmatig verzinnen, napraten of bij de borreltafel weghalen.
In de gastcolumn "De VVD staat altijd pal voor de kunsten" van Jeffrey Meulman wordt fijntjes uit de doeken gedaan van welke gebakken lucht de uitspraken van Rutte en de VVD zijn gemaakt en welke waanideeën eraan ten grondslag liggen.

Een ander lezenswaardig artikel gaat over de kapitaalvernietiging die het kabinet Rutte in naam van de economische zelfstandigheid van de kunstsector aan het veroorzaken is. Niet zo vooruitziend van een groep die de economie als religie heeft en de geldmammon aanbidt, zij zijn niet zo slim dat ze in staat zijn gebruik te maken van de verworvenheden en daar op doorborduurt. Het heeft veel weg van de natuurlijke reactie van wilde dieren, die na de jongen van een vrouwtje te hebben gedood haar met zijn genen opzadelt. Simpel gezegd is de handelwijze van dit kabinet dus behoorlijk primitief, beter gezegd bij de wilde beesten af.

CULTUURNETWERK NEDERLAND

Cultuurnetwerk Nederland is het landelijke expertisecentrum voor cultuureducatie. Cultuurnetwerk Nederland verzamelt, beheert, genereert en verspreidt alle mogelijke kennis over cultuureducatie. Op de opiniepagia publiceerde de organisatie een verzameling argumenten, petities, columns, visies en kritieken over cultuurbeleid. Het is uitstekend als op verschillende plaatsen deze lijsten worden gepubliceerd, dat maakt het mogelijk dat een grote groep mensen er kennis van neemt en hun oordeel kunnen vellen. Degene die hiervan kennis zouden moeten nemen (het kabinet) zal echter weinig aandacht voor deze zeer waardevolle verzameling hebben. Inmiddels is deze lijst onvindbaar geworden.

DenkEinstein!

De petitie DenkEinstein! van Vereniging cultuurprofielscholen heeft meer dan 5000 handtekeningen opgelverd en is aan staatssecretaris Halbe Zijlstra aangeboden. Zijn schriftelijke reactie toont zijn leegte, nietszeggendheid en onvermogen zijn kijk te willen of kunnen ontwikkelen. Het blijft beangstigend hoe de huidige beleidsmakers zich ingraven in de loopgraven en vechten  op leven en dood voor een metertje grond zonder te kijken naar de verliezen die geleden worden. De oorlog tegen kunst en cultuur heeft veel weg van de 1e wereldoorlog.

Mevrouw Gitaar

Een interessante weblog is die van MEVROUWGITAAR, een gitariste met brede belangstelling. Haar observaties en (kritische) beschrijvingen zijn verfrissend en helder. Volg met name de blog Minister van Cultuur en Ministerie van Kunst. Mevrouw Gitaar is verhuisd en de genoemde blogs zijn onvindbaar.

Leo Samama

Home Academy:
"Kunst en cultuur bepalen de identiteit van een mens, een groep, een volk en een land. Kunst en cultuur zijn de noodzakelijke ingrediënten van een gezonde maatschappij waarin de geestelijke en economische mens tot bloei kan komen. Voor een markteconomie is creativiteit de voornaamste drijfveer. Daarbij is cultuur niet afhankelijk van geld, maar geld evenzeer afhankelijk van cultuur. De prijs van kunst wordt te vaak verward met de waarde van kunst. Leo Samama schetst in deze multidisciplinaire lezing een helder beeld van het belang van kunst en cultuur en waarom deze ondersteund moeten worden."

De Home Academy heeft een gratis hoorcollege door Leo Samama over het belang van kunst en cultuur. Het is gratis te downloaden.

Het hoorcollege is ook te horen op Youtube of hieronder

Robbert van Heuven

Robbert van Heuven schrijft naar aanleiding van de plannen van het kabinet Rutte in het artikel "de grootste drogredenen om kunstsubsidies te schrappen" om op basis van feiten en cijfers te argumenteren in plaats van op grond van aannames.

Afscheidsspeech Jan Riezenkamp, voormalig voorzitter Amsterdamse Kunstraad

De afscheidsspeech is jammer genoeg niet meer te beluisteren.

ROB RIEMEN

Rob Riemen is oprichter van het NEXUS instituut in Tilburg en publicist van oa 'de eeuwige terugkeer van het fascisme' en 'de adel van de geest'.
Onderstaande video is gemaakt tijdens Lowlands 2011 waarin Rob Riemen een beeld geeft van de hedendaagse ontwikkelingen in de samenleving en de politiek.

Coolpolitics College Rob Riemen Lowlands University 2011 from Lokaalmondiaal on Vimeo.

 

| marja de jong | atelier (at) marjadejong (dot) com | +358 (0)50 4625 675 |
©2009-2019 Marja de Jong, Finland. All rights reserved.
No reproduction by any means or in any language without prior permission of the author.